Zalety stosowania zamrażarki skrzyniowej w lokalach gastronomicznych
Zamrażarka skrzyniowa to jeden z wielu niezbędnych sprzętów w lokalu gastronomicznym. Dlaczego warto ją kupić?
Zalety zamrażarki skrzyniowej
Kupując zamrażarkę do lokalu gastronomicznego, warto zdecydować się na model skrzyniowy. Pomieści on więcej mrożonek niż zamrażarka szufladowa. Oprócz tego można w niej wygodnie przechowywać duże produkty lub takie o nietypowych kształtach. Dodatkowo można zakupić kosze, które ułatwią organizację. Dzięki nim wyciąganie mrożonek będzie o wiele wygodniejsze. Oczywiście warto pamiętać, by układać jedzenie warstwowo – to z dłuższą datą przydatności powinno znajdować się na dole. W zamrażarce skrzyniowej najlepiej trzymać jeden rodzaj żywności – zapobiegnie to przechodzeniu zapachów. Z tego powodu warto zainwestować w więcej niż jedną zamrażarkę skrzyniową. Zamrażarka skrzyniowa ma jeszcze jedną ważną zaletę – posiada u góry otwieraną pokrywę, najczęściej przezroczystą, dzięki czemu można zobaczyć jakie produkty są wewnątrz. Dzięki temu nie trzeba otwierać pokrywy bez potrzeby, a to zapobiegnie ogrzewaniu powietrza wewnątrz sprzętu. Ciepłe powietrze musi zostać ponownie schłodzone, a to wpływa na zwiększone zużycie prądu.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem zamrażarki skrzyniowej?
Sprzęt należy dobrać do wielkości i potrzeb lokalu. W małych lokalach wystarczająca może być jedna zamrażarka, z kolei w większych warto rozważyć zakup dwóch lub większej ilości sprzętu. Zamrażarka to sprzęt, który ma za zadanie służyć przez wiele lat. Z tego względu warto wybierać sprawdzonych producentów, którzy oferują produkty z materiałów trwałych, odpornych na zniszczenie. Aby zamrażarka nie generowała dużych kosztów, konieczne jest, by kupić taką o klasie energetycznej minimum A+. Dzięki temu można oszczędzić prąd oraz, co za tym idzie, płacić niższe rachunki. Bardzo ważny jest także zakres temperaturowy – produkty muszą być dobrze zamrożone, by utrzymać ich świeżość przez długi czas. Ze względów praktycznych warto wybrać przeszkoloną pokrywę zamiast pełnej. Nie trzeba będzie za każdym razem otwierać zamrażarki, chcąc zajrzeć do środka, marnując przy tym prąd. Warto wybrać także sprzęt z systemem No Frost, który zapobiega nadmiernemu zbieraniu szronu wewnątrz urządzenia, a to pozwala na rzadsze rozmrażanie urządzenia. Szeroki wybór zamrażarek skrzyniowych można znaleźć na https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zamrazarki-skrzyniowe/36.
Niezależnie od wielkości lokalu gastronomicznego, warto wyposażyć go w zamrażarkę skrzyniową, która jest praktyczna i wygodna. Pozwala ona wygodnie mrozić i przechowywać żywność.